Hans Dornseiffen

Artikelen en hobby’s van Hans Dornseiffen

Het lijkt me leuk om in onderliggende mapjes te laten zien wat mij bezighoudt: mijn hobby’s.

Begin 2021 heb ik een uitgebreid artikel over 50 jaar verpleeghuis / woonzorgcentrum Groenelaan geschreven en geïllustreerd met vele foto’s uit mijn archief.

In december 2023 werd een artikel van mij gepubliceerd in Amstel Mare van de Vereniging Historisch Amstelveen over: ‘De geboorte van het Nicolaas Tulpziekenhuis – een hele bevalling.’ 

Mijn belangrijkste hobby is altijd het fotograferen geweest. Daarmee heb ik mij ook verdienstelijk kunnen maken voor mijn vakvereniging: de Vereniging van Geestelijk VerZorgers. Vrucht daarvan zijn twee fotoboeken en twee fototentoonstellingen, die jarenlang in Nederland in (vooral) gezondheidscentra zijn geëxposeerd. Ik ben blij dat ik veel collega’s een plezier met mijn foto’s kon doen. Praktisch altijd zijn deze – na overleg met mij – gratis te gebruiken. Daarmee heb ik ook documentaire foto’s kunnen  maken.  Er zijn namelijk heel weinig foto’s over ons beroep. De gezondheidszorg is sinds 1990 spectaculair veranderd en dat geldt evenzeer voor het beroep ‘geestelijk verzorger’.  

Bij het veertig jarig bestaan van mijn vakvereniging in 2011 is het boek ‘Zinnig verband, veertig jaar Vereniging van Geestelijk Verzorgers in Zorginstellingen’ uit gekomen met 37 artikelen over ons werk, dat zich vaak in het ‘verborgene’ afspeelt. Zowel de voorpagina als de vele foto’s in het boek komen van mijn hand.  Aan de hand van mijn foto’s heb ik op die feestdag een lezing mogen houden. Aan het einde van de dag werd ik tot erelid van de vereniging benoemd. 

Zinnig verband, veertig jaar Vereniging van Geestelijk Verzorgers in Zorginstellingen
Op de voorpagina staat mijn lichtje, dat driemaal uit de letters GV (geestelijke verzorging) is samengesteld. In de negentiger jaren zijn door het bestuur daar enkele van uitgereikt aan mensen die iets bijzonders voor de vereniging hadden gedaan.

Nieuwe hobby en uitdaging

Na mijn pensionering in 2011 ben ik mij meer en meer met ikonen gaan bezighouden en heb enige jaren in de redactie van een prachtig kwartaalblad over ikonen ‘Eikonikon’ gezeten. Voor geïnteresseerden zal er vast wel een leuk artikel tussen zitten. Mogelijk spreekt een uitgebreid artikel over Nikolaas je aan.

Sinds mijn vrouw Gemma en ik elkaar kennen (vanaf oktober 1971), sturen we elk jaar zelfgemaakte nieuwjaarskaartjes. Wij vinden het samen een grote uitdaging om één van mijn foto’s en een passende tekst daarvoor te gebruiken. Alle kaartjes zijn in dit submapje afgedrukt.