Literatuur

Literatuur over het werk van Michel van Overbeeke

Wanneer je je wilt verdiepen in het werk van Michel van Overbeeke, lijkt het me zinvol de volgende boeken te raadplegen.

Michel van Overbeeke, 30 jaar kunstenaarschap   

Zowel Peter Heerkens als Wim van der Beek schrijven over het leven en het werk van Michel.

Het boek werd gedrukt bij Henkes Senefelder, Purmerend en gerealiseerd door Magazine Partners, Purmerend.
Het staat vol afbeeldingen van schilderijen met gemengde techniek én de grafiek vanaf 1990. Ook een biografie en een lijst van tentoonstellingen ontbreken in dit prachtig verzorgde standaardwerk niet. Het boek werd o.a. uitgegeven in een cassette met een videoband en een originele gouache.

Het belangrijkste boek over de etsen van Michel van Overbeeke heet: ‘Michel van Overbeeke, grafisch oeuvre – observator en alchemist’.

Het is in 1994 uitgegeven door van Spijk, Venlo. Deze uitgeverij heeft er toen veel werk van gemaakt. Met dit boek werden ook twee cassettes (inclusief dit boek) uitgegeven met drie etsen van Michel: Table I, II en III én Meeting I, II en II.

Het is jammer dat het boek vol foutjes staat (ik tel er tot nu toe 59), maar om een goed overzicht van de etsen tot 1994 van Michel te krijgen is de aanschaf een ‘must’.  Tekst is van Aart van der Kuyl.

Een van de meest inzichtgevende boekjes over het ‘kijken / lezen’ van de etsen van Michel van Overbeeke is ‘Berg van eenzaamheid, Michel van Overbeeke’, geschreven door Regn. Steensma. Het is uitgegeven via Art Press, Groningen in 1990.
Zij schrijft in dit boekje over de ‘Golgotha-cyclus, over de ontwikkeling in de vormgeving van de etsen tussen 1981 en 1989, over het dualisme van Golgotha en over de verschillende aspecten van seksualiteit.
De kunstenaar komt zélf veel aan het woord. Hij biedt daarbij de kijker handvatten om zijn etsen beter te ‘lezen’ en te ‘begrijpen’.

Ander lezenswaardig werk over Michel van Overbeeke

  • Etsen met licht, een nieuw raam voor de Sint Bavo – uitgeverij Waanders – 2010.
  • Why me, Michel van Overbeeke – 2000 – kunstdrukkerij Mercurius, Wormerveer.
  • Michel van Overbeeke, Etching, Paintings and Art in Glass – 1996 – druk Grafiche Bordin.
  • Mercurius Groep Wormerveer, een cassette met een DVD over glaswerk dat Michel voor hen gemaakt heeft en de afbeeldingen daarvan.
  • Zeven stipendia – BPBK – 1986 – Museum Waterland / Westfries Museum / Frans Hals museum.
  • Michel van Overbeeke, tentoonstellingscatalogus die gemaakt is ter gelegenheid van een expositie in de Broerenkerk te Zwolle.
  • Het beeld van vuur, Michel van Overbeeke, Italian series / Glass and Painting – 1996 – Uitgeverij van Spijk.
  • Face tot Face, De Geestgronden, specialisten in geestelijke gezondheidszorg, fotoboek van Michel van Overbeeke, voorwoord Peter Hermans, uitgegeven in cassette met originele gesigneerde foto.
  • Schilderijen en verhalen – met een schilderij van Michel van Overbeeke over ‘vrijheid’.
  • The last supper now / Het laatste avondmaal nu – ter gelegenheid van zijn tentoonstelling in het Stedelijk Museum Kampen in 2016. Inleiding Stan Petrusa en Michel van Overbeeke.

Gedichtenbundels waarin etsen van Michel van Overbeeke zijn gepubliceerd:

• Het Huis en de Bomen – Jelle L.S. Pijpers, met een inleidend gedicht van Drs. P. – uitgeverij J.L.S. Pijpers, Wassenaar – 1996. In drie dezelfde boekjes is in elk één etsje van Michel van Overbeeke (zonder titel en 10 x 10 cm) gepubliceerd. Er staat ook een illustratie van Michel op de titelpagina.

Maar let op: van ‘het Huis en de Bomen’ van Jelle L.S. Pijpers is ook een 2e druk waarin geen ets van Michel staat!

• In Zichzelf / Into Itself – gedichtenbundel van Rutger Kopland, De Pij Pers, 1995 te Wassenaar. In deze gedichtenbundel staan twee etsjes – zonder titel en 10 x 10 cm – van Michel van Overbeeke.

Ets in de gedichtenbundel ‘Het Huis en de Bomen’ van Jelle Pijpers