Hageveld 1960 – 1967

Bisschoppelijk Seminarie Hageveld Heemstede 1960 – 1967

Van september 1960 tot en met juni 1967 was ik (intern) leerling op het Bisschoppelijk Seminarie Hageveld in Heemstede. Dat was in die jaren nog geheel internaat en school voor studenten, die priester in de Rooms katholieke kerk wilden worden. In die jaren kreeg je elke twee weken van thuis je schone kleren, wat fruit, een brief en hopelijk wat snoepgoed via je waskoffertje. Die hoop (‘spes’ in het latijn) op snoep kwam terug in het woord ‘spes-koffertje’. De vuile was stuurde je een week later terug. Ik deed dit via bode ‘De Snelle Visser’ in Bussum.

Voor de studenten van de Kleine Kant stond er een ‘A’ op – voor de Grote Kant een ‘B’. Vanaf 1960 gebruik ik dit mandje nog dagelijks als wasmand.

Priester ben ik nooit geworden, maar ik heb wel vanaf 1 januari 1976    36 jaar vanuit het Bisdom Haarlem – Amsterdam gewerkt als pastoraal werker / r.-k. geestelijk verzorger in het Nicolaas Tulp Ziekenhuis / Ziekenhuis Amstelveen / Ziekenhuis Amstelland en Verpleeghuis / Woon- Zorgcentrum Groenelaan, beiden in Amstelveen. Het was het mooiste beroep in beide huizen,  heb ik altijd gevonden. Ik ga er nog steeds als voorganger op zondagen voor.

Met Sjaak Laurent en Peter Hulsebosch was ik in 1967 de laatste ‘gamma-leerling’ die de (vergemakkelijkte) gymnasiale studie op Hageveld volgde en die recht gaf om theologie (Vrije Studierichting) te gaan studeren aan de Katholieke Theologische Hogeschool in Amsterdam. In 1967 werden namelijk alle Groot Seminaries in Nederland gesloten en geconcentreerd in zeven verschillende grote steden in Nederland.

Ik vind het leuk om mijn foto’s uit die (bewogen) jaren op internet te zetten. Enkele klas- en jaargenoten (Jan Dam, Hannes Weel, Jaap Vlaar, Frans van Vugt en Co Jong) vinden dit ook en hebben mij vele foto’s gestuurd. Op die manier hoop ik tot een soort fotoalbum van die jaren 1960 – 1967 te komen. Dankzij een aantal medestudenten kan ik er veel namen bij schrijven. In het kader van de privacy zou het mogelijk kunnen zijn dat iemand daar bezwaar tegen heeft. Laat mij dit a.u.b. weten: ik zal zo spoedig mogelijk jouw naam verwijderen!

Het valt zeker niet mee om vijftig jaar na dato de foto’s een goede datering te geven. Als je zeker weet dat de datering van een van de foto’s in een van in de onderliggende mapjes niet correct is: laat me het a.u.b. weten! Zie daarvoor het mapje ‘contact’.

Ik wil jaargenoten graag uitnodigen om hun foto’s aan mij door te sturen. ik kopieer ze en je krijgt ze uiteraard onbeschadigd terug. Ze vormen een prachtige documentatie van een bijzondere tijd. Ze zullen (als je dat wilt) onder jouw eigen naam gepubliceerd worden.