Kunstenaars – op alfabet

Erwin Verheijen in zijn atelier
1999 11 00 Erwin Verheijen in zijn atelier in de oude school van Nes aan de Amstel

Sinds 1994 houd ik me met ‘de kunst’ bezig en ervaar dit als blikverruimend en inspirerend. Eigenlijk begon het nadat ik meerdere fotocursussen bij Erwin Verheijen in zijn atelier in Nes aan de Amstel had gevolgd. Hij was een professioneel fotograaf, onder andere bij het dagblad Trouw. Door hem leerde ik naar het ‘licht’ kijken. Hoe valt het licht? Zie je een verhaal in een compositie? Durf je bij het fotograferen een nét andere positie in te nemen dan de andere fotografen?

Rond 1990 werd Erwin Verheijen van fotograaf een creatieve kunstenaar en hij gebruikte zijn fotomateriaal als basis voor zijn indringende kunst. Een foto van het spoor dat naar het concentratiekamp Buchenwald leidde, gebruikte hij bijvoorbeeld en de ellende en de pijn spatten van het kunstwerk af. Een zware hersenbloeding maakte een abrupt einde aan zijn vitaliteit. In het Rosa Spierhuis in Laren – waar hij woonde – heeft hij nog de beschikking over een klein atelier. Erwin overleed op 14 december 2019 in het Rosa Spierhuis.

In de loop van de jaren heb ik een aantal kunstenaars mogen ontmoeten. Sommigen kon / mocht ik fotograferen. In submapjes hiernaast is daar het resultaat van te zien.

erwin verheijen
1999 11 00 Erwin Verheijen in zijn atelier in de oude school van Nes aan de Amstel