Veelzijdig kunstenaar Michel van Overbeeke

Detail uit een raam in de oude Sint Bavokerk in Haarlem van 5,80 x 18 meter!

De veelzijdige creativiteit van Michel van Overbeeke

In mijn inleiding had ik al geschreven hoe veelzijdig de creativiteit van Michel al ruim vijftig jaar is. Hieronder geef ik enkele voorbeelden. Graag verwijs ik naar de website van Michel zelf.

Keramiek

michel van overbeeke
Porceleyne fles – designschaal ‘Blue delight’ naar een afbeelding van Michel van Overbeek, 1995, Delft.
michel van overbeeke
Er zijn veel prachtige keramische schalen van Michel.

Glas

michel van overbeeke
Michel heeft de glazen kroonluchters in de vergaderkamers van het Provinciehuis in Haarlem ontworpen en onder zijn toezicht door glasblazers laten maken

In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is de glazen wand van het Stiltecentrum door Michel ontworpen en deze is schitterend uitgevoerd. Ook een kerk heeft glas-in-loodramen van Michel. Zie daarvoor zijn website!

.

Platenhoes

Tot zijn grote verbazing vond Michel in 1975 in een platenbak een hoesomslag van de groep Pumpkin van een van zijn etsen. Dat was niet de bedoeling. Een goed gesprek over copyright volgde…

.

Face tot face

In 2005 bracht ‘De Geestgronden’ – een jonge organisatie die gespecialiseerd is in geestelijke gezondheidszorg – een fotoboek zonder tekst bij de foto’s uit. Michel bedacht het concept en was verantwoordelijk voor de vormgeving. Hij maakte vele foto’s en in een speciale uitgave is een van zijn foto’s als bijlage in de cassette van het fotoboek opgenomen. Peter Hermans nam het initiatief voor dit boek, begeleidde het project en schreef een kort voorwoord. Michel heeft ook een aantal korte films op zijn naam staan.

.

Geloof, hoop en liefde

Sinds 2012 zit op mijn linkerarm een tatoeage van een ‘vreemde vogel’ die Corneille voor mij in een boek getekend heeft. Michel heeft voor mij in 2016 een tekening met de titel ‘geloof, hoop en liefde’ gemaakt en zijn dochter Eva heeft deze in fijne lijntjes op mijn rechterarm gezet. Misschien is het gek maar ik ben er als een kind zo blij mee!

Multi media

Michel heeft meerdere kistjes met etsen uitgebracht. In het kistje ‘Knossos’ (van 44 x 44 cm) uit 1993 zitten bijvoorbeeld vier etsen, maar ook vier beschilderde ‘bronsjes’. Vóór de vier etsen zit een plexi-glasplaat, zodat het geheel kan worden opgehangen en men af en toe een andere ets vooraan kan plaatsen.

Kistje met vier etsen en vier beschilderde bronzen objecten.

Ultra-fijn geschilderde gouache op goud

Michel is zeer bekend door zijn prachtige schilderijen: gouaches, multi-media met randen etsjes, werken met bladgoud, enz. Zijn droom was aan het einde van de 50 er jaren van de vorige eeuw om te gaan schilderen. Daar was door zijn vader de kiem voor gelegd. Deze was een tekenclub voor amateurs begonnen ‘De vrije kunstkring’. Michel raakte door een van die leden geïnspireerd.

Detail van 14 x 10 cm van het schilderijtje ‘Esther in de maand Tebeth’ uit 1977. Hierop staat ook Setske Beek geschilderd. Sommige details lijken met één haar geschilderd, zó fijn.

Ontwerpen van affiches

1988 – Ontwerp van affiche door Michel van Overbeeke

Voor een groepstentoonstelling in het Frans Hals Museum / Vleeshal in Haarlem ontwierp Michel bovenstaand affiche.

Originele tekening of ets in boeken

Al vele jaren heeft Michel contact met Jelle L. S. Pijpers, een schrijver en uitgever in Wassenaar. In 2004 kwam ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van De Pij Pers én als Nieuwjaarswens voor 2005 het boekje ‘De Liefdesbaby’ uit. In 48 van de 528 uitgegeven exemplaren maakte Michel van Overbeeke een originele tekening.

Michel van Overbeeke - tekening in de liefdesbaby
2004 – Dit is de tekening in nummer II van “De Liefdesbaby’.

Drie verschillende etsen en meerdere tekeningen maakte Michel van Overbeeke voor de gedichtenbundel ‘Het Huis en de Bomen’ van Jelle L.S. Pijpers.

ets michel van overbeeke
1996 – Ets 2 uit ‘Het Huis en de Bomen’
ets michel van overbeeke
1996 – Ets 1 uit ‘Het Huis en de Bomen