Michel van Overbeeke

Michel staat voor een van zijn grootste werken: ‘De maaltijd’, 180 x 350 cm, droge naald techniek op rijstpapier/marouflé op linnen.

Op 29 oktober 2019 was er in de Vishal in de Philharmonie te Haarlem een interview met Michel van Overbeeke over bovenstaand werk: ‘De maaltijd’.

Michel: ‘De maaltijd van het leven’, zoals we alles tot ons nemen en verwerken tot wie wij zijn.

Stukken uit het interview zullen de komende tijd in een ‘submap’ hier gepubliceerd worden.

Michel van Overbeeke laat een van zijn prachtige glazen schalen aan mijn vrouw Gemma zien. Op de achtergrond de ets ‘nishar IV’ uit 1985 van 50 x 65 cm.

Wie is hij?

Michel van Overbeeke (1942) is een veelzijdige kunstenaar. Zijn grote succes boekte hij eerst als graficus, waarna hij met bijna alle artistieke disciplines en technieken aan de slag ging: tekeningen, schilderijen, sculpturen van glas en brons, keramiek, fotografie, video. Misschien nog wel bekender is hij vanaf 2005 geworden door zijn monumentaal glas in loodraam in de oude Bavo in het centrum van Haarlem. Dit raam is 18 meter hoog en 5.80 breed en heeft als thema ‘Vrede en verdraagzaamheid’.  Op 25 november 2008 is het door HM Koningin Beatrix onthuld.

Daarnaast heeft Michel voor het Provinciehuis in Haarlem schitterende grote plafondlampen ontworpen en deze in 2008 en 2009 laten blazen en monteren.  Op YouTube staat er een leuk filmpje over. 

De beeldende taal van Van Overbeeke is al op afstand herkenbaar en origineel. Zijn monumentale grafiek, schilderijen, glasobjecten en ander werk bevinden zich in de collecties van gerenommeerde musea én bij zeer veel particulieren in het binnen- en buitenland.

Michel van Overbeeke over zijn werk: ‘Sinds mensenheugenis heeft de mens beelden en symbolen gezocht om het onzichtbare zichtbaar te maken, gebruikmakend van de taal van zijn tijd.´

Een bezoek aan zijn galerie met wisselende exposities is altijd de moeite waard! Hij is er vaak aanwezig. Kijk daarvoor op de website van:

Galerie KRUIS-WEG68
Kruisweg 68
2011 LE HAARLEM

 

1980 – my baby loves me – 1/1 – ets – uniek exemplaar bij de geboorte van zijn dochter Eva