Veelzijdig kunstenaar Michel van Overbeeke

Detail uit een raam in de oude Sint Bavokerk in Haarlem van 5,80 x 18 meter!

De veelzijdige creativiteit van Michel van Overbeeke

In mijn inleiding had ik al geschreven hoe veelzijdig de creativiteit van Michel al ruim vijftig jaar is. Hieronder geef ik enkele voorbeelden. Graag verwijs ik naar de website van Michel zelf.

Keramiek

michel van overbeeke
Porceleyne fles – designschaal ‘Blue delight’ naar een afbeelding van Michel van Overbeek, 1995, Delft.

 

michel van overbeeke
Er zijn veel prachtige keramische schalen van Michel.

Glas

michel van overbeeke
Michel heeft de glazen kroonluchters in de vergaderkamers van het Provinciehuis in Haarlem ontworpen en onder zijn toezicht door glasblazers laten maken

 

In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is de glazen wand door Michel ontworpen en deze is schitterend uitgevoerd. Ook een kerk heeft glas-in-loodramen van Michel. Zie daarvoor zijn website!

Platenhoes

Tot zijn grote verbazing vond Michel in 1975 in een platenbak een hoesomslag van de groep Pumpkin van een van zijn etsen. Dat was niet de bedoeling. Een goed gesprek over copyright volgde…

Face tot face

In 2005 bracht ‘De Geestgronden’ – een jonge organisatie die gespecialiseerd is in geestelijke gezondheidszorg – een fotoboek zonder tekst bij de foto’s uit. Michel bedacht het concept en was verantwoordelijk voor de vormgeving. Hij maakte vele foto’s en in een speciale uitgave is een van zijn foto’s als bijlage in de cassette van het fotoboek opgenomen. Peter Hermans nam het initiatief voor dit boek begeleidde het project en scheef een kort voorwoord. Michel heeft ook een aantal korte films op zijn naam staan.

Geloof, hoop en liefde

Sinds 2012 zit op mijn linkerarm een tatoeage van een ‘vreemde vogel’ die Corneille voor mij in een boek getekend heeft. Michel heeft voor mij in 2016 een tekening met de titel ‘geloof, hoop en liefde’ gemaakt en zijn dochter Eva heeft deze in fijne lijntjes op mijn rechterarm gezet. Misschien is het gek maar ik ben er als een kind zo blij mee!