Marjan Smit

Marjan Smit

Juni 2002 Marjan Smit op het Spui met haar prachtige etsen. Haar werken met glas kwam later.

De etsen van Marjan Smit

Veel mensen kennen Marjan Smit nog van de zondagse kunstmarkt op het Spui in Amsterdam. Zij was één van die kunstenaars die daar meteen opviel door haar betoverend mooie etsen. Haar etsen hebben een bijzondere en geheimzinnige aantrekkingskracht.

Naast haar grafische opleiding leerde zij het etsen van haar moeder die eveneens in haar (schijnbaar ongecompliceerde) eenvoud de mooiste etsen printte.

Sinds 1985 maakt zij grafiek, voornamelijk droge naald etsen. Dat waren voornamelijk afbeeldingen van geheimzinnige, verborgen burchten met kantelen, vlaggen, met erin onzichtbare ruimten, trappen met een wachttoren op de achtergrond en in de lucht vaak kleurige bal-objecten. Het drukken van een ets door Marjan Smit heb ik zichtbaar gemaakt in een fotoserie, zoals deze te zien is in mijn mapje “Het maken van een ets, zeefdruk, litho”.

Vanaf 2005 kwam er door de liefde nieuwe inspiratie bij: nieuwe kleuren kwamen in haar werk en ze ging zich meer en meer toeleggen op glaskunst. Het thema van haar etsen verschoof grotendeels naar het ‘levende’ water met alles wat in het water leeft, op de stromen vaart en aan de kade ligt. Sindsdien is ze vaak in haar eigen boot op het water te vinden.

Haar atelier ligt naast een eeuwenoude boerderij in de buurt van Eindhoven.

Regelmatig organiseert Marjan Smit een ‘open huis’ waar allerlei activiteiten plaatsvinden zoals het ‘Raku-stoken van aardewerk’, het werk van een boomchirurg en feestelijke hapjes in haar schitterende tuin. Tevens zijn er filmpjes te zien hoe zij haar creativiteit in de glaskunst heeft gevonden. Ze is bijzonder gastvrij en heel behulpzaam.

Marjan Smit staat uiterst links

Het beste kan ik je naar haar eigen website verwijzen: www.marjansmit.nl

Daar kan je nog veel meer werk van haar bewonderen en bij haar bestellen. Op You Tube staan twee filmpjes. Je kunt zien hoe ze een ets perst en hoe ze glas giet. Type als zoekopdracht ‘Marjan Smit Grafiek’ in en je ziet de geboorte van één van haar prachtige etsen!

Om vast een indruk te geven van haar grafiek en glaswerk laat ik hieronder wat werk van haar zien. Sommige foto’s zijn bij haar op een ‘open dag’ gemaakt.

Marjan wordt steeds bekender door haar gegoten glasobjecten.

Ze maakt prachtig nieuw glaswerk. Er zit een krachtige en rijke ontwikkeling in haar creativiteit!

Graag verwijs ik naar haar website: marjansmit.nl